Sender del Riu Calders

Un sender on podreu descobrir racons inèdits del municipi de Calders: elements patrimonials restaurats com el molí del Blanquer, les tombes de Pertegàs o els forns de la Calç. Podreu admirar obres gairebé faraòniques com el canal de Viladecavalls; imaginar que sou vells pagesos guardant les eines en barraques de vinya o treballadors del tèxtil de la colònia Jorba.

Calders
Calders
25,40 km
6 h aprox
Alta

Recorregut

Les 3 variants:

Variant 1 del Forat Micó: Després d’uns 5,3 km de sender ens permet tornar a Calders (+ 4,28 km) tot contemplant precioses vistes sobre el meandre i la plana del Castell. Sortirem a la zona del mirador de La Guàrdia.

Variant 2 del Clot del Soldat: Al km 7,12 ens retorna a Calders per la zona del Canadell, podent enllaçar cap a les Tàpies o tornar al poble (+ 3,85 km).

Variant 3 de les Tàpies: Aquesta variant està més pensada per poder visitar de forma circular la zona de les Tàpies i el camí ral, que no pas estalviar tros del sender. La trobem al km 19,31 i ens torna a Calders (+ 6 km) pel Pla de les Quingles i Torracabota.

Les Derivacions: Al llarg del sender podeu trobar fins a 13 derivacions a punts interessants pel seu valor patrimonial, natural o paisatgístic. No són circulars, per tant cal retornar al sender principal desfent el camí. Les trobareu marcades amb una sola ratlla groga (el temps de visita d’aquestes derivacions no està contemplat en la descripció general).

Centres d'interès

Molí del Blanquer, tombes de Pertegàs, forns de la Calç, canal de Viladecavalls, barraques de vinya, font de l’Angle, font de les Tàpies.

Observacions

És un camí de bon fer, sense massa desnivells. La principal dificultat n’és la llargada, ja que els seus 25 km fan que calgui dedicar-hi força estona si es vol fer tot. Les 3 variants i connexions amb altres camins ens permeten diverses opcions i més d’un itinerari. D’aquesta manera, es podran descobrir molts dels racons del terme de Calders. El sender està pintat amb ratlles blanques i grogues de Pr. Hi ha petites derivacions a elements patrimonials i naturals… marcades amb una sola ratlla groga. Es pot fer a peu, en btt i a cavall. Entre el Forat Micó i el Molí del Blanquer hi ha algun punt de més dificultat on s’aconsella agafar una pista alternativa amb més bona pista per a cavalls. Cal tenir també en compte que es travessa el riu unes quantes vegades i que, en èpoques de pluges fortes, pot ser que ens haguem de mullar els peus.

Senyalització: Ratlles grogues i blanques de PR

Coordenades: UTM en Datum European 1950

Tipus de terreny: Carretera 4%  / Pista forestal 44 %  /  Sender 52 %

Fonts: Tobareu aigua a la Font de Comelles, Colónia Jorba, St. Pere de Viladecavalls, Font de l’Angle, Font de les Tàpies i Font de les Quingles. (Només a la Colònia és aigua controlada sanitàriament).