Sender de Puig Castellar

Una volta que parteix del Castell de Sant Miquel i que es dirigeix a l’ermita de Sant Julià d’Uixols, de construcció preromànica. La ruta també passa per l’Era de les Cases, una de les moltes masies històriques del terme de Castellterçol, i recorre el Collet de Puig Casteller, on s’ubiquen les restes d’un poblat ibèric.

Castellterçol - Castell de Sant Miquel - Sant Julià d'Uixols - Era de les Cases - Collet de Puig Castellar - Castellterçol
10 km
3 h 35'
Mitjana

Recorregut

Iniciem la ruta sortint de Castellterçol per la carretera de Granera, i agafem el camí que arriba al Castell de Sant Miquel, seguint les marques del GR 177. Després de travessar un pont, arribem al pàrquing del Castell, i allà mateix trobem l’indicador de l’itinerari de Puig Castellar. Seguim aquest indicador fins que arribem a un trencall: a l’esquerra ens portaria al Castell de Castellterçol, a la dreta a la Font del Prat Nou (a 1,4 km, on hi ha una zona de taules per poder-hi fer un àpat).

Continuem tot recte fins a arribar a una nova bifurcació. Aquí, el camí de l’esquerra ens portaria a La Poua de Can Revitllat (a 2,8 km), el de la dreta al Turó de Rosanes i el del mig és el camí del Ricard. Seguim el camí que ens porta al Ricard i seguim en la mateixa direcció cap a Sant Julià d’Úixols, iniciant un seguit de pujades força pronunciades, que de mica en mica ens fan guanyar alçada fins a arribar a l’ermita.

Sant Julià d’Uixols (55 min / 3,3 km) fou una parròquia rural i sufragània de Castellterçol. L’ermita, de construcció preromànica, es troba a una alçada de 900 metres. És un lloc popular i concorregut pels caminaires. Podem desfer el camí o continuar endavant.

Més avall de l’ermita arribem a una cruïlla que prenem a l’esquerra direcció l’Era de les Cases, Sant Quirze Safaja. Al cap d’uns 20 minuts arribem a un trencall que agafem a l’esquerra seguint el GR 177. L’Era de les Cases és una de les moltes masies històriques que trobem a Castellterçol. En aquest punt agafarem un petit corriol a l’esquerra (pel darrere de la masia) senyalitzat amb marques liles. Anem pujant i gaudim d’una bona panoràmica del Moianès i els Pirineus. Poc després, anirem baixant fins al Collet de Puig Castellar, i més endavant arribem a les restes de les parets que queden dempeus de la masia de Puig Castellar. Aquí ens trobem també les restes d’un poblat ibèric, situat a sobre mateix de les parets de la casa.

A la dreta de les ruïnes, i seguint encara les marques liles, continuem pel corriol que a poc a poc s’eixampla. Arribem a una cruïlla i agafem el camí que marxa a l’esquerra, seguint les marques liles. Una mica més endavant, a uns 300 m, ens trobem davant d’un petit turó, a la dreta del qual marxa un caminet que agafem deixant la pista principal. Pocs metres més enllà, sortim en una pista més ampla, que seguim a l’esquerra fins a la masia de La Noguera, una altra masia històrica del terme.

La travessem i continuem pel camí que ens duu a la carretera. Agafem la carretera direcció a Castellterçol. Només creuar el torrent, surt un corriol estret a l’esquerra amb una lleugera pujada, l’agafem fins a un trencall que a la dreta ens torna a incorporar a la carretera. Nosaltres però, anem a l’esquerra per la pista més ampla que comença a baixar. Arribem a la Poua de Can Revitllat, un dels pous de glaç més coneguts, situat en els camps a prop de l’antic castell de Castellterçol. És sens dubte la poua més sencera i vistosa. A més, és oberta i netejada pels quatre costats, i per la part de baix es veu tota la part sencera, que queda al descobert.

Continuem per la pista que va tirant amunt, arribant al Casuc, masia amb una bonica bassa. Seguim pel carrer St. Antoni fins a la plaça Miquel Cospinera, i agafem el passeig de la Riba i tornem al poble.

Centres d'interès

Castell de Sant Miquel, Sant Julià d’Úixols, era de les Cases, collet de Puig Castellar, masia de Puig Castellar, masia de La Noguera, Poua de Can Revitllat, masia de Casuc.