Sender de la Riera d’Oló

En aquest recorregut, podreu observar la formació del Brai d’Oló, el bosc de ribera, les barraques de vinya i els murs de pedra seca, el patrimoni històric amb el molí fariner d’Altimires i l’antiga parròquia de Sant Joan Vell.

Santa Maria Oló
Santa Maria d’Oló - Riera d’Oló - Molí fariner d’Altimires - Sant Joan Vell
Baixa

Recorregut

La riera d’Oló es troba inclosa dins l’Espai Natural Protegit del Moianès. Neix a l’altiplà del Moianès, a la vessant nord del Puig Rodó, creuant de nord-est a sud-oest el municipi de Santa Maria d’Oló fins a desembocar a la riera Gavarresa. La riera d’Oló transcorre per un paisatge singular d’orografia abrupta modelada per l’aigua: els xaragalls, els torrents, els salts d’aigua, els cingles i les terrasses fluvials. Els sòls d’origen sedimentari (lutites roges, gresos i calcàries) aporten nutrients a l’aigua, generant una diversitat excepcional de flora i fauna.

El sender de la riera d’Oló és un recorregut circular de 14 km. S’inicia a Santa Maria d’Oló, segueix aigües avall fins a Sant Joan Vell i recula cap al poble passant per l’obaga del serrat de les Tosqueres i de les Marrades.

Es tracta d’un recorregut per fer a peu o amb bicicleta, guiat per plafons divulgatius que estan repartits al llarg del camí. En aquest itinerari descobrireu els hàbitats de la riera i el seu entorn, el paisatge del passat i del present, el funcionament d’un molí fariner, la formació geològica de la vall de la riera d’Oló i l’església romànica de Sant Joan Vell. Finalment, podreu gaudir d’una vista panoràmica del Pirineu.

Centres d'interès

Riera d’Oló, bosc de ribera, església de Sant Joan Vell, serrat de les Tosqueres i les Marrades, Brai d’Oló, barraques de vinya, murs de pedra seca, molí fariner d’Altimires, vista panoràmica del Pirineu.