Ruta poble i entorn

Trajecte que comença amb la visita al Castell de Sant Miquel, ubicat damunt d’un turó al sud de Castellterçol. La seva localització estratègica permetia controlar totes les anades i vingudes dels veïns i dels foresters durant l’edat mitjana. El recorregut segueix fins a arribar a la Poua de Can Revitllat. L’itinerari finalitza a Castellterçol on es poden conèixer els seus carrers més emblemàtics, la Casa-Museu Prat de la Riba, l’església parroquial de Sant Fruitós, i un llarg etcètera.

Castellterçol - Castell de Sant Miquel - Poua de Can Revitllat - Castellterçol
4 km
50 m
Baixa

Recorregut

Sortirem de la plaça dels Estudis de Castellterçol, direcció a la carretera de Granera i agafarem el trencall direcció al Castell de Sant Miquel. Són uns 10 -15 minuts a peu. Al castell hi podrem visitar la part que comprèn el fossat, la torre de defensa (segle XII) i les muralles exteriors (segles XIII i XIV), així com la capella o l’ermita de Sant Miquel del segle XII. (Km. 0,950).

Continuant pel camí, trobarem un trencall a mà dreta que ens portarà a la font del Prat del Pou, on hi ha una zona de taules per poder-hi fer un àpat. (Km. 1,400).

Si tornem enrere a l’encreuament, hem d’agafar el trencall de l’esquerre i passar per Can Tombarella i Can Revitllat. Una vegada hem travessat la riera, trobarem la Poua de Can Revitllat a l’esquerre del camí.

Seguint la ruta, agafarem un camí a mà dreta. A la següent bifurcació, hem d’agafar el de l’esquerre fins a arribar a la masia Casuch. Aquí ja entrarem al nucli urbà per arribar al punt de partida. (Km. 4,100).

Un cop al nucli urbà, podem aprofitar per visitar la Casa-Museu Prat de la Riba, que està declarada bé d’interès cultural en la categoria de monument pel fet d’haver-hi nascut i mort el polític català Enric Prat de la Riba (1870-1917). Prat de la Riba va ser un eminent jurista, va ser president de la Diputació de Barcelona i va ser el fundador i el primer president de la Mancomunitat de Catalunya.

Un altre dels espais que es pot visitar és l’Església Parroquial de Sant Fruitós, construïda entre els anys 1628 i 1679. Està composta per tres naus, amb pedra molt treballada; té la Capella del Santíssim d’estil barroc. Havia estat consagrada l’any 1111 i bastida damunt d’una altra de més antiga.

Al voltant de l’església trobem la major part dels comerços de la vila, on podem aprofitar per a comprar productes típics de la zona: mel, bolets, tòfones, productes ecològics i naturals i excel·lents embotits elaborats en obradors casolans.

Al llarg del nucli urbà trobem cases senyorials amb detalls arquitectònics a les façanes dignes de ser contemplats: El Palau del Marquès d’en Dou al carrer de Barcelona, El Tint al carrer del Quadró, el Casal Comes, etcètera. No ens hem d’oblidar de donar un volt pel carrer de Baix i pel carrer de Sant Llogari.

Centres d'interès

Castell de Sant Miquel, ermita de Sant Miquel, font del Prat del Pou, Poua de Can Revitllat, masia Casuch, Casa-Museu Prat de la Riba, església parroquial de Sant Fruitós, comerç local, detalls arquitectònics a les façanes, carrer de Baix, carrer de Sant Llogari.