Presó

La presó, que està ubicada al costat de l'Ajuntament, és un habitacle petit i cobert per una volta de mig punt. Encara hi podem veure la cadena de ferro amb argolla que penja de la paret.

Tot i que l’edifici de la presó ja existiria al segle XVII, període de formació del nucli de Calders, la primera notícia escrita que se’n té és de l’any 1729 i en aquesta es fa esment de “les despeses del terme en concepte de llum pels presos”. El document parla de la quantitat irrisòria destinada a la llum dels presos.
Suposem que en aquests anys els principals hostes de la presó eren bandolers i malfactors del Camí Ral, que passava per dins el poble, i potser fins i tot alguna dona acusada de bruixeria. Sembla que a meitats del segle XX ja només s'utilitzava per aixoplugar algun passavolant per passar-hi la nit.

La presó era situada sota la Casa del Comú, en aquells temps propietat de la Parròquia. La porta és ferma, de fusta, amb golfos i forrellat. L’habitacle és petit i cobert per una volta de mig punt. A la paret hi ha una cadena de ferro, agafada per una anella. Les úniques obertures són una petita espitllera que dóna al pis superior i una finestreta, adovellada, amb reixa de ferro forjat, que dóna a l'escala. Cap de les dues obertures permeten la il·luminació de l'habitació.

EMPLAÇAMENT

  Plaça Major