Esplugues

Al costat de la riera de Fontscalents, hi trobem Esplugues, una masia troglodítica construïda sota una bauma. Va ser habitada fins a finals de l’any 2002 i actualment acull el radial de l'Ecomuseu del Moianès, l'àmbit temàtic del qual es centra en l'aprofitament per part de l'home dels recursos naturals del bosc: com la fusta, el carbó, les plantes medicinals, els sistemes de conservació dels aliments…, i com es vivia en una casa de pagès del Moianès fins fa poc: l’autosuficiència de la casa, les seves dependències…

La idea de l'Ecomuseu del Moianès, és crear un museu-territori obert, en el propi lloc on es desenvolupa una activitat tradicional, integrada en el paisatge i l'entorn. 
Esplugues és una construcció molt especial i única al Moianès. La casa està construïda sota una bauma que li fa de teulada , que data de l'època troglodítica. L'edifici consta de planta baixa i dues plantes més. Va ser habitada fins a finals del 2002. Completa el conjunt el cobert i el pont romànic del s. XI.El cobert, restaurat, és el punt d'acollida dels visitants, amb la recepció, els serveis i una sala polivalent per exposicions, concerts i altres activitats relacionades amb l'Ecomuseu. La masia d'Esplugues està situada a l'extrem sud-oest del terme municipal de Castellcir. S'hi accedeix des de la carretera BV-1310 en el pk 3.8, prenent un camí de terra a l'esquerra. Es baixa pel camí, travessant boscos de pi roig i rouredes, fins arribar a la riera de Fontscalents (1,9 km), i a l'altra banda de la riera hi trobem la masia d'Esplugues. És molt recomanable deixar el cotxe a l'aparcament de la Quintana i fer el camí a peu (30 minuts).

Per més informació i visites: Consorci del Moianès 93 830 14 18 / 93 820 80 00