De Moià a la Vall de Marfà

Us proposem una ruta que s’endinsa a la Vall de Marfà (Castellcir) i que ens permet descobrir indrets tan especials com l’ermita de la Tosca, el molí de Brotons, el Gorg Estret i Sant Pere de Marfà.

Moià
Moià - Camí de VilaRasa - Vall de Marfà - Moià
13 km
4 h
Mitjana

Recorregut

Des de Moià baixem pel camí de les Creus i girem en direcció al camí de Vila-Rasa. Continuem per aquest camí, i seguint el GR-3, aviat trobarem el primer salt d’aigua: El Salt Candeler, normalment amb poc cabal. Més endavant però, ja veiem les aigües de la riera de Castellnou.

Anem seguint per la pista, amb les rieres sempre a la nostra esquerra i amb els Cingles de Montbrú a la dreta. Uns 3 km més endavant, trobem el trencall per baixar cap a l’ermita de la Tosca, el Gorg Estret i el Molí de Brotons. Una cadena impedeix el pas als vehicles de quatre rodes. No hi ha gaires indicadors fins a l’ermita, tan sols alguna fletxa vermella pintada en algun arbre. Aquesta pista ens porta fins a l’ermita, que es pot visitar i que destaca pel color blanc de les seves parets.

Si tornem una mica endarrere, poc abans d’arribar a l’ermita, girem a l’esquerra. Allà agafem un sender i després un corriol que va fregant les parets dels penya-segats, que ens porta al salt de la Tosca, un espai d’una gran bellesa. A l’altra banda de la riera i sota una gran balma, es veuen les restes del molí de Brotons. Allà fins ben bé entrat el segle XX, hi vivia una família de 8 membres, fins que una riuada va endur-se l’habitatge i van morir tots.

Un cop ho hem visitat, retornem a la Tosca i baixem fins a la riera. Pel camí de baixada veiem les ruïnes del molí de Marfà. Anem a trobar la riera de Marfà i la travessem, són uns 10 centímetres d’aigua. Arribats a l’altra riba, girem cap a l’esquerra i avancem uns cent metres per apropar-nos a les Fonts de Marfà.

Desfem les últimes passes i continuem pel camí de Moià a Marfà. Ens anem enfilant dalt del pla on es troben la casa de Marfà i la que havia estat església parroquial de Sant Pere de Marfà, avui en dia convertida en un immens galliner.

El paisatge és privilegiat: des de baix veiem la masia de Marfà i l’ermita de Sant Pere situades en una esplanada al capdamunt d’una cinglera, i des de dalt tenim unes vistes impressionants de tota la vall.

Tornarem fins a l’ermita de la Tosca pel mateix camí. Des d’aquí agafem el recorregut que ens tornarà a portar a Moià.

Centres d'interès

El Salt Candeler, riera de Castellnou, cingles de Montbrú, ermita de la Tosca, salt de la Tosca, molí de Brotons, molí de Marfà, riera de Marfà, les Fonts de Marfà, casa de Marfà, masia de Marfà, ermita de Sant Pere.