Recorregut de la Pedra Seca

El recorregut de la pedra seca de Monistrol de Calders és un interessant itinerari que permet conèixer el patrimoni rural del municipi, com les barraques de vinya i les construccions de pedra seca.

Monistrol de Calders
Monistrol de Calders - Nucli antic - L’Om - Dolmen del Pla de Trullàs - Mas Casanova - Codro Gros

Recorregut

Al llarg d’aquesta ruta trobarem moltes barraques de vinya i construccions de pedra seca. Veurem com mans esforçades, expertes i endurides van saber aprofitar les lloses de qualsevol mida per aixecar-ne barraques de vinya per guardar les eines i trobar aixopluc en cas de pluja o d’un sol massa exigent. Les pedres antigues s’han respectat i ara s’ensenyen i s’expliquen a través d’aquesta ruta, que forma part de l’Ecomuseu del Moianès.

La ruta es divideix en tres etapes:

1ª – Del nucli antic de Monistrol de Calders a l’Om.

2ª – De l’Om al Pla de Trullàs.

3ª – Del Pla de Trullàs al mas Casanova.

Centres d'interès

– L’Om: Mas molt antic que apareix esmentat ja amb aquest nom en documents medievals. Actualment desaparegut (només en queda el paller, un cup i el pou), va estar habitat i en ple funcionament fins a mitjan segle XX. Era un dels masos històrics del terme monistrolenc, referència obligada al sud-est del terme.

– Dolmen del Pla de Trullàs: El monument megàlit, anomenat dolmen del Pla de Trullàs, es troba dins el terme de Monistrol de Calders, a l’extrem SW del Moianès, situat en una posició dominant respecte l’entorn, a 571 m d’altura. Són les restes més antigues del poble.

– El mas Casanova: D’origen incert, però present ja en documents del segle XVI, va estar habitat i en ús fins a les darreries del segle XVIII o principis del XIX. Després va caure en desús i actualment està en estat ruïnós.

– Codro Gros o Pedró Gros: Des d’aquest punt es beneïa el terme parroquial un cop a l’any. Està situat al peu del camí de Granera, que és possiblement un camí mil·lenari: podria ser fins i tot una via romana, tot i que amb seguretat podem afirmar que es tracta d’un camí d’època carolíngia.