El Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat  – El Forn de la Calç (CACIS), orientat a la creació, difusió i estudi de nous llenguatges de l’art contemporani, la naturalesa i la sostenibilitat a nivell nacional i internacional amb intervencions sobre el paisatge, exposicions temporals i formació especialitzada.  

Es centra en 3 eixos:  

  • Patrimoni: els forns de la calç i la pedra seca: patrimoni industrial.  

El Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la Calç (CACIS) està situat en un dels conjunts de forns de calç més representatius del Patrimoni industrial de Catalunya. I és d’aquest conjunt d’edificacions recuperades de que en rep el nom.  

Tots els edificis del complex del Forn de la Calça de Calders estan dissenyats amb criteris d’arquitectura bioclimàtica i cercant un grau adequat de confort alhora que s’apliquen criteris de sostenibilitat i eficiència energètica.  

La investigació sobre el patrimoni esdevé un del eixos fonamentals de les accions desenvolupades des del centre, essent la recuperació de les construccions arquitectòniques del voltant, fetes amb la tècnica de la pedra seca, una de les línies fonamentals d’acció.  

 

  • Art: CACIS – Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat.  

És un espai dedicat a l’experimentació, investigació i difusió de les pràctiques artístic-culturals amb la voluntat d’estimular la discussió, crítica i reflexió necessària per cercar una nova visió de la realitat, fomentant la sostenibilitat com estratègia de reforma.  

Actualment CACIS forma part de la xarxa de fàbriques de producció i difusió de nous pensaments contemporanis de Catalunya aportant activitats, programes i exposicions al panorama cultural del Territori. Presenta cada any una convocatòria internacional de projectes amb residència que permet realitzar els projectes seleccionats al mateix centre gràcies a les beques atorgades.  

 

  • Educació: un projecte educatiu a través de l’art i la sostenibilitat.   

El programa dissenyat pel Centre juntament amb artistes i educadors parteix de l’art contemporani com a via d’expressió per sensibilitzar a la societat sobre l’ús responsable dels recursos naturals amb la voluntat de fer descobrir, a infants, joves i públic en general, les problemàtiques ambientals actuals i animar-los a realitzar projectes i accions adreçades a millorat l’entorn.  

Tallers de natura foment part del programa educatiu que Cacis presenta a les escoles adreçats als cicles infantil, primària i secundària. La utilització d’elements de la natura com a materials, les intervencions en la pròpia natura o l’observació de l’entorn natural formen part dels objectius dels tallers que es poden fer al Cacis El Forn de la Calç.  

 

FORN DE LA CALÇ – ECOMUSEU DEL MOIANÈS 

Element format per tres forns circulars de calç a tocar la casa del mateix nom. La tradició d’explotació de la pedra calcària a la zona es remunta al segle X, tot i que aquests daten de meitats del segle XIX i van ser explotats fins als anys 50 del segle XX. 

Aquests forns es feien en llocs on hi havia pedra de calç i llenya. Tot i que la seva utilització era esporàdica, tenien una durada limitada, ja que quan es coïa la calç també es coïa el forn, havent-se comprovat que a cada cuita el desgast de les parets era d’uns 2 cm. 

Actualment, al costat dels forns s’hi troba el Centre d’Art Contemporani i Sostenible El Forn de la Calç (CACIS), que es dedica a la investigació, producció i exhibició de projectes de cultura i art contemporanis, especialment els relacionats amb l’ecologia i el medi natural del lloc.