Singularment Castellterçol va ser el poble que millor va organitzar la producció i comercialització del gel i, encara avui, el que conserva un major nombre de poues, basses, carregadors, etc. 

 

Les poues de la Ginebreda presenten la singularitat única a tot el mediterrani d’estar formades per 4 poues annexes sense estar connectades interiorment entre sí. Formen part del projecte Ecomuseu del Moianès i la poua nº3 ha estat restaurada. 

 

Podem conèixer com era una poua de gel, com es treballava, com es comercialitzava, descobrir-hi una munió de pous singulars o visitar la capella de l’ únic gremi de pouers de gel que ha existit mai a Catalunya, la capella de Sant Gaietà. 

A les poues, hom hi guardava el glaç i la neu a l’hivern i de cara a la primavera es duia amb carros a ciutat. El glaç tenia aplicacions diverses: medicinals, gastronòmiques i curatives. Els principals clients de les poues de glaç eren peixateries, hospitals, farmàcies i fabricants de gelats. La indústria manufacturera creada al seu entorn donava feina a un bon nombre de treballadors en l’època d’hivern, en la qual es podien comptabilitzar les feines del camp i de pouer. Al Moianès se n’han comptabilitzar unes cinquanta; malgrat el desús actual, la seva recuperació és de gran interès arqueològic. 

A Castellterçol podreu entrar dins una poua de glaç, les Poues de la Ginebreda. No us ho perdeu!!.