Al costat de la riera de Fontscalents, hi trobem Esplugues, una masia troglodítica construïda sota una balma. Actualment acull el radial de l’Ecomuseu del Moianès, l’àmbit temàtic del qual es centra en  l’aprofitament per part de l’home dels recursos naturals del bosc i l’autosuficiència d’una casa de pagès. 

Esplugues és una construcció molt especial i única al Moianès. La casa està construïda sota una balma que li fa de teulada , que data de l’època troglodítica.  L’edifici consta de planta baixa i dues plantes més. Va ser habitada fins a finals del 2002. Completa el conjunt el cobert i el pont romànic del s. XI. 

El cobert, restaurat, és el punt d’acollida dels visitants, amb la recepció, els serveis i una sala polivalent per exposicions, concerts i altres activitats relacionades amb l’Ecomuseu. 

La masia d’Esplugues està situada a l’extrem sudoest del terme municipal de Castellcir. S’hi accedeix des de la carretera BV-1310 en el pk 3.8, prenent un camí de terra a l’esquerra. Es baixa pel camí, travessant boscos de pi roig i rouredes, fins arribar a la riera de Fontscalents (1,9 km), i a l’altra banda de la riera hi trobem la masia d’Esplugues. És molt recomanable deixar el cotxe a l’aparcament de la Quintana i fer el camí a peu (20 minuts).