L’antiga fàbrica Hemalosa del 1924 s’ha convertit en un ampli espai polivalent al serveis dels veïns i veïnes.  

Al vestíbul hi trobem l’Ecomuseu amb informació sobre la història del poble d’Oló, una exposició dedicada al tèxtil i el seu pes històric a Oló amb dos telers antics restaurats, informació turística sobre el poble i la comarca i també informació sobre els altres llocs que formen part de l’Ecomuseu del Moianès. Estem adherits al segell de sostenibilitat BIOSPHERE, PAISATGES DE BARCELONA.

L’edifici fa les funcions també d’espai cultural i compta amb:

– Un gran auditori per a concerts, teatre, projeccions i espectacles de gran format

– Dues sales petites per a cursets i tallers (una proveïda amb cuina)

– Un petit magatzem

– Dos camerinos amb dutxa i lavabos
 

ESPAI HEMALOSA – ECOMUSEU DEL MOIANÈS  

El radial de L’Ecomuseu de Santa Maria d’Oló, a través de l’exposició “Oló a ritme de teler”, explica com el poble va passar de ser un indret preindustrial a nivell domèstic a una població totalment industrialitzada a partir de l’establiment de dues fàbriques tèxtils, Borràs i Hemalosa, que van canviar la història dels olonencs. Durant la dècada dels vint aquestes dues fàbriques feren que s’establís la població de Santa Maria d’Oló i que en determinades èpoques fins i tot augmentés. Com si d’una colònia tèxtil es tractés, els dos propietaris de les fàbriques impulsaren nous serveis i infraestructures a la vegada que controlaven les iniciatives promogudes. 

Una d’aquestes fèbriques, la fàbrica Hemalosa, s’ha rehabilitat i reconvertit en l’Espai Hemalosa, un equipament que engloba l’Ecomuseu, un gran auditori i dues sales polivalents. L’Ecomuseu està format per un espai d’acollida i un punt d’informació i per l’exposisió “Oló a ritme de teler”. Al llarg del recorregut els visitants podran conèixer la història del poble de Santa Maria d’Oló tot fent èmfasi al procés d’industrialització que visqué. Els plafons de l’exposició es complementen amb vitrines amb peces originals relacionades amb el treball tèxtil, amb dos telers restaurats i amb un audiovisual d’entrevistes als antics treballadors de la fàbrica Borràs i Hemalosa.