Fundat el 1935, el Museu Municipal de Moià està situat a la Plaça Major, a la casa pairal de la família Casanova, lloc de naixença de Rafael Casanova i Comes (1660), darrer Conseller en Cap de Barcelona i heroi de al defensa d’aquesta durant el setge de la ciutat per les tropes borbòniques el 1714.  

La primera planta ocupa l’exposició permanent sobre Rafael Casanova i la Guerra de Successió (gestionada per l’Agència Catalana de Patrimoni i el Museu d’Història de Catalunya) i a la segona planta s’hi troba el Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià. Al mateix edifici s’hi troba també l’Arxiu Històric de Moià. L’equipament disposa de sala d’exposicions temporals.  

MUSEU MUNICIPAL DE MOIÀ – MUSEU ARQUEOLÒGIC I PALEONTOLÒGIC:  

La majoria de restes arqueològiques i paleontològiques trobades a la Cova del Toll, així com a la Cova de les Toixoneres i diversos dòlmens del Moianès, es troben exposats en aquest espai del Museu de Moià. Recorda que amb l’entrada de la visita guiada a la Cova del Toll tens accés gratuït al museu. 

Al llarg de les diverses sales trobaràs una exposició vertebrada en quatre àmbits diferenciats: Restes fòssils, Fauna del Quaternari, Cultura materia i Restes humanes.  

El Museu Municipal de Moià – Coves del Toll forma part de la Xarxa de Museus Locals (XML) de la Diputació de Barcelona. 

CASA MUSEU RAFAEL CASANOVA:  

En aquesta casa del segle XVI, va néixer, el1660, Rafael Casanova, protagonista de la defensa de Barcelona l’11 de setembre de 1714. La primera part de la seva vida la passà, junt amb els seus pares i deu germans, a l’edifici que actualmente acull el Museu Municipal de Moià.  

Fill d’una família dedicada al comerç del gra i la llana, amb una sòlida posició a Moià, es va instal·lar a Barcelona per cursar-hi estudis de Dret i exercir-hi la seva carrera professional. Des d’allà, com a membre del govern de la ciutat, va seguir el desenvolupament de la guerra de Successió, en la qual tindria un paper rellevant. 

Actualment, la casa acull una exposició que mostra les claus del conflicte: des de l’esclat d’una guerra internacional per determinar el successor a la corona espanyola després de la mort de Carles II sense descendència fins a la caiguda de la ciutat de Barcelona a mans de les tropes borbòniques, mentre Rafael Casanova era responsable de la defensa de la ciutat com a conseller en cap i comandant de la Coronela. 

La primera planta d’aquest es troba dedicada als seus primers anys de vida, sent visitables algunes de les estances que va utilitzar junt amb obres d’art de l’època, així com al desenvolupament de la guerra de Successió i el seu paper fonamental durant el setge de Barcelona el 1714. 

La Casa Museu Rafael Casanova forma part de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya: www.mhcat.cat