El Baiaton

Es bullen les patates tallades a trossos grossos i les fulles de col (que els hi haurem tret els nervis més gruixuts). Quan és ben bullit, escorrem l'aigua. Xafem amb la cullera de fusta o amb el batedor (remena sopes, mai amb batedor elèctric). Hi anem afegint aigua si en fa falta (la que hem escorregut), fins que quedi ben homogeni i amb la consistència adient (no ha de quedar tant fi com un puré).
A part, hem tallat la cansalada en tiretes (rosquillons) i els fregim en una paella amb una mica d'oli; i l'afegim, ben calent, a les patates i col ja xafades. I ja tenim el Baiaton a punt!

• El Baiaton és un plat típic d'hivern
• Podem substituir la col per les fulles més verdes de l'escarola.
• Si ens en sobra, l'endemà, fem passar el baiaton per la paella, el fem voltar com si fos una truita, i ens queda rosset i és boníssim
• Podem acompanyar el plat amb un tall de cansalada virada i un tros de butifarra negra.
• A la Cerdanya, del Baiaton en diuen Trinxat (la única diferència és que no el xafen tant)
• El més curiós d'aquest plat és el nom. Ho hem demanat, i em sembla que només en diem Baiaton al Moianès i en algun lloc d'Osona.

INGREDIENTS

Patates
Col d’hivern
Cansalada grassa