Territoris Serens

L’itinerari travessa i uneix territoris com el Moianès, el Lluçanès i la vall del Ges, entre altres, i ens mostra el seu patrimoni artístic i la serenitat que desprenen els seus paisatges.

LEstany Monistrol de Calders
Monistrol de Calders - Vall de Marfà - L’Estany - Fontfreda - Olost - Alpens - Sant Martí de Vinyoles - Sora - Vidrà - Esquirol - Tavertet

Recorregut

Com a grans recorreguts, el Moianès també forma part d’un itinerari que travessa els Territoris Serens. Sota la marca Territoris Serens, es van unir diferents territoris amb un objectiu comú: l’aposta per un model de desenvolupament centrat en la gent que hi viu, potenciant la participació i el dinamisme dels agents i recursos propis i fent de la serenitat un paradigma de l’estil de vida que s’hi persegueix.

Aquests territoris són: El Moianès, El Lluçanès, la Vall del Ges, Orís i Bisaura i el Cabrerès-Collsacabra. Són territoris serens perquè procuren que els seus pobles creixin mesurats, el paisatge és una riquesa que es tracta amb molta cura, es dóna valor als aliments que es produeixen a les seves terres, etcètera. Com a símbol modest d’aquest treball conjunt, us presentem un camí que ens uneix i ens travessa; un itinerari per caminar amb calma i per descobrir les veritables raons que fan que ens puguem anomenar, sense enganyar ningú, Territoris Serens.

Centres d'interès

Ronda del Moianès, camí de Sant Jaume, Monistrol de Calders, vall de Marfà, molí de Brotons, serrat gran de Postius, l’Estany, Olost, Santa Creu de Jutglar, Sant Martí d’Albars, Santa Eulàlia de Puig-oriol, Alpens, coll de Boixadors, Sant Quirze de Besora, castell de Montesquiu, Santa Maria de Besora, Bellmunt, collet de Rajols, Rupit.

Característiques tècniques i recomanacions

– Aquest itinerari està pensat per fer-lo amb calma, sense pressa, recorrent antics camins ja existents: la ronda del Moianès, el Camí de Sant Jaume, els camins rals o ramaders del Lluçanès i diversos senders de gran i petit recorregut (GR i PR). Hem buscat enllaços entre ells per fer-ne una sola ruta de 160 km, que hem marcat amb el distintiu de Camins Serens. Aquesta és una breu descripció dels principals senders que recorren l’itinerari per facilitar l’orientació del caminant.

– Al Moianès, el camí surt de Monistrol de Calders cap a la feréstega i alhora serena vall de Marfà, seguint el GR3- excepte el tram de Marfà i Molí de Brotons, que es desvia a la dreta – fins a Moià i l’Estany.

– Per enllaçar amb el Lluçanès, sortim de l’Estany seguint el camí de Sant Jaume, just fins a la part alta del serrat gran de Postius, on el deixem per recórrer tota la carena seguint els senyals blaus del camí Moià-França. En arribar a Fontfreda, trobarem el camí ramader central del Lluçanès.

– El Lluçanès el travessarem tot passant per Olost, Santa Creu de Jutglar, Sant Martí d’Albars i Santa Eulàlia de Puig-oriol fins a arribar a Alpens.

– Des d’Alpens ens dirigirem, seguint el GR-1, a Sant Martí de Vinyoles. Aquí enllaçarem amb un PR que passa pel coll de Boixadors i porta fins a Sora.

– A Sora continuem pel PR fins a enllaçar amb el GR-3. Trobarem pals de senyalització de la Diputació de Barcelona fins a arribar a Vidrà, passant per Sant Quirze de Besora, el castell de Montesquiu, Santa Maria de Besora i Bellmunt.

– A Vidrà podrem optar per fer una ruta circular de 16 km marcada com a sender local, o continuar cap a Sant Pere de Torelló, passant pel Forat Micó i l’Esquirol. Anem seguint el PR del camí de Cabrera que enllaça amb el camí de l’Esquirol a la serra del Feu.

– Des de l’Esquirol marxarem seguint el camí de l’Abat Oliba fins a la part alta del carrer del Pont. A l’esquerra, prendrem el camí de la Foradada per arribar a Cantonigròs. Al poble continuarem pel camí dels Enamorats i fins al pla d’Ardura, on seguirem la direcció de Tavertet per arribar al poble.

– A Tavertet seguim el GR- 2.2, que ressegueix tota la cinglera de l’Avenc fins al collet de Rajols, des d’on baixa a Rupit. Encara que aquest itinerari està pensat per fer-lo a peu, ja que hi ha petits trams no ciclables, podeu trobar-ne la versió per fer en BTT al web www.rutabike.com, des d’on us podreu descarregar els tracks, els mapes i la descripció de la ruta.