Les Coves del Toll

Una formació geològica habitada des de la prehistòria. Les Coves del Toll constitueixen un dels referents més importants de la Prehistòria, no només del Moianès, sinó de tota Catalunya.
Les Coves del Toll es troben situades sobre el Torrent Mal, al terme de Moià, amb un bon accés per carretera.. S'hi accedeix per la carretera de Vic, per mitjà d'una pista asfaltada que porta fins a la seva entrada principal. El complex de les Coves del Toll l’integren un conjunt de cavernes, entre les quals destaca la Cova del Toll, que té forma d'un gran T amb dues sortides i amb un recorregut gairebé de dos quilòmetres, dels quals 158 metres son visitables.

Cova prehistòrica: una formació geològica de gran interès.
Part del seu interior es ple de sediments, arrossegats pel torrent, que es barregen amb les restes dels animals i dels homes que hi han viscut durant els darrers 100.000 anys. Des del seu descobriment l'any 1948, i encara ara, s'hi porten a terme campanyes d'excavació arqueològica que han posat de manifest un important llegat antropològic i paleontològic.
Els materials trobats estan exposats al Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià, situat a la Casa Museu Rafael Casanova.

Aquesta cova prehistòrica es divideix en dos sectors:
- Galeria Sud (108 m.) - Zona ocupada per l'home prehistòric
- Galeria est (80,55 m) - Vorejant, travessant o passant per sobre del curs fluvial d'aigua freda i cristal·lina.

Palau de la Fauna del quaternari
La Cova del toll és una de les coves d'Europa més rica en fauna del Quaternari, durant la glaciació WÜRM: hipopòtam, rinoceront, os de les cavernes, lleó, hiena, bou primitiu, isard...
Restes de focs i uns pocs sílex corresponents al Mosterià ens demostren la presència humana de l'home Neardental durant el Paleolític Mitjà (entre 100.000 i 40.000 anys d'antiguitat) a la comarca del Moianès.

Els nostres orígens a les coves prehistòriques
Les troballes a les coves prehistòriques relatives a l'EPIPALEOLÍTIC, al NEOLÍTIC i a l'EDAT DE BRONZE ens permeten veure com la nostra gent anava fent camí per la història.
L'home passa de ser recol·lector a pagès, d'una vida tradicional que es veurà de tant en tant passa a la sobtada per la presència de gent i materials novedosos de caire forani.
Relacionat amb les troballes de la Cova del toll tenim un exemple molt interessant: aquell individu masculí i robust , no gaire alt i branquimorf, de tipus alpí, del qual s'ha trobat l'enterrament i que s'acompanya d'un fermall metàl·lic d'origen centreeuropeu.

Serveis
El conjunt té una excel·lent infraestructura d'acollida i guia amb possibilitat d'assistir a activitats preparades per monitors especialitzats, destinades a tot tipus de grups, tant en dies laborables com en festius, prèvia concertació.
Uns 160 m. lineals de la cova principal han estat acondicionats amb passarel·les i llum per rebre visites.

02

CONTACTE i +INFO

 Crta. N-141C, km 32 | Pista asfaltada de 3 km fins a les coves  | 08180 Moià

  938 20 91 34

 info@covesdeltoll.com

 www.covesdeltoll.com