Del rentador de la llana a les Poues de Glaç

Una ruta per un entorn natural esplèndid que permet descobrir les quatre poues de la Ginebreda i conèixer com era una poua de gel, com es treballava i com es comercialitzava. L’itinerari també us permetrà descobrir l’únic rentador de llana que es conserva a Catalunya.

Castellterçol
Castellterçol - Camí de la Ginebreda Pedrós - Capella de Sant Gaietà - Poues de la Ginebrada - Polígon Industrial El Vapor - Rentador de la llana
4 km
50 m
Baixa

Recorregut

Sortim de la plaça dels estudis fins a la carretera de Granera i girem a la dreta cap al coll de la Creueta. Abans d’arribar-hi, girem cap al nord pel sender de la pinassa de la closella i arribarem al camí de la Ginebreda-Pedrós. Passem pel costat de la masia de la Ginebreda, la deixem a la dreta i la voltem. Baixant passem pel costat de la capella de Sant Gaietà (3,310 km). És la capella de l’únic gremi dels pouers de gel que ha existit mai a Catalunya.

Seguim avançant direcció a la carretera de Castellterçol a Moià. Quan siguem gairebé a la carretera, girem a la dreta per un corriol, passem per sota la carretera per un pontet i arribem a l’altre cantó. Allà, tombant a l’esquerra trobem les quatre poues de la Ginebreda (3,420 km), de les quals es pot visitar la poua 3 (prèvia reserva al Consorci de Moianès).

La manufactura del gel va adquirir una gran importància al Moianès gràcies al clima i a la proximitat de Barcelona. Castellterçol va ser el poble que millor va organitzar la producció i comercialització del gel a l’època preindustrial i, encara avui, és el que conserva un major nombre de poues, basses, carregadors… Hi trobem les poues de la Ginebreda (lloc visitable de L’Ecomuseu del Moianès), on podem conèixer com era una poua de gel, com es treballava i com es comercialitzava.

Des de les Poues hi ha un caminet que porta al Polígon Industrial El Vapor, darrere del qual, a l’altra banda de la riera de Fontscalents, hi ha el rentador de la llana, l’únic que es conserva a Catalunya (4 km).

Recorregut amb cotxe

Per arribar al rentador de la llana cal fer-ho des de la carretera C-59. Podeu aparcar al Polígon Industrial El Vapor. El rentador es troba situat al darrere del polígon, a l’altre costat de la riera de Fontscalents (10 minuts).

Per arribar a les Poues de la Ginebreda es recomana anar-hi caminant des del Polígon El Vapor de Castellterçol, ja que l’accés a les poues des de la carretera és difícil. Un cop al polígon us heu de situar mirant les empreses Natursoy i Sutracas. Al mig hi queda un passadís, l’agafeu, i aneu vorejant Natursoy, passant per darrera la fàbrica. Travesseu la riera i continueu el caminet. La passejada dura només vint minuts i és de fàcil accés. Un cop a les poues, prèvia reserva al Consorci del Moianès, podreu visitar la poua 3 (20 minuts).

Centres d'interès

Capella de Sant Gaietà, poues de la Ginebrada, rentador de llana.