Découverte du centre-ville

Dins la vila és difícil trobar avui cap construcció anterior al segle XVI, ja que moltes cases foren refetes durant els segles XVII i XVIII, època de màxim esplendor de la indústria tèxtil moianesa. Al capdamunt de la vila hi ha el col·legi de l'Escola Pia, de forma quadrada, amb un bell claustre cobert i l'església, amb una interessant portalada barroca, i ben a prop l’Auditori Sant Josep. És una antiga església edificada l’any 1620 i engrandida al llarg del segle XVIII. En aquest cas, hi podrem veure una portalada renaixentista, obra de l’escultor moianès Jaume Rubió. Actualment s’utilitza com a sala de conferències i auditori.
Entre els edificis civils, destaca la casa pairal dels Casanova (ara Museu), amb elements dels segles XVI i XVII i decoració pictòrica del XVIII. Cal esmentar també la casa de Cal Andreu, d'estil renaixentista i Cal Bou, amb uns notables esgrafiats barrocs. Al carrer de les Joies, en bona part restaurat deixant la pedra vista, hi ha diverses cases amb elements de reminiscència gòtica.
La Plaça Major també es mereix una visita. Durant segles ha estat el centre de la vida moianesa i des de l’any 1152 s’hi celebra setmanalment el mercat, antigament el dimarts i ara el diumenge. Les voltes que formen part indestriable de la seva fesomia daten del segle XIII, quan Sibil·la de Saga, senyora de la vila aleshores, concedí permís per a edificar-les.
A la plaça hi trobem l’Església Parroquial de Santa Maria, bastida entre 1674 i 1745 en substitució de la vella església romànica consagrada el 939. Consta d’una gran nau amb un creuer que és coronat per una cúpula, i dues naus laterals. En sobresurten les portalades barroques, amb unes columnes salomòniques. El campanar, de pedra treballada i forma octogonal té una alçada de 52 metres.
Si continuem passejant per Moià, ens podem arribar al Conjunt modernista de Can Viñas. Les cases del tenor Francesc Viñas (1863-1933) són un bell exemple d’arquitectura a cavall entre el modernisme i el noucentisme. Consta de tres cases ben diferenciades i uns amplis jardins.
I al bell mig de la vila, en els antics jardins de la casa de Josep Coma i Passarell (Cal Cristo) hi trobem el Parc Municipal. En el seu recinte podem trobar-hi una vegetació esplèndida amb arbres centenaris i racons que conviden a gaudir del passeig i de la tranquil·litat. Allà mateix, podem trobar-hi la Biblioteca Municipal i l'edifici de L'Esplai per a la gent gran.