Cabanes de pierres sèches

Al terme municipal de Calders es conserven encara moltes barraques de vinya. Formen un important patrimoni dispers arreu del municipi. Record d'un temps on el conreu de la vinya tenia un paper protagonista.

Les barraques de vinya són construccions de pedra seca. És difícil determinar la cronologia exacte de les construccions de pedra seca, ja que no se'n coneixen documents. La hipòtesi més raonable situaria la gran expansió d'aquestes construccions a la primera meitat del segle XIX.

Són barraques de dimensions reduïdes i cobertes amb volta cònica. Els murs estan fets amb pedres de mides diferents falcades amb pedres més petites. També són mostra d'aquest tipus d'arquitectura els marges i les parets que aguanten les feixes de conreu.

Si voleu veure'n alguna us en donem informació per a la seva localització. S'ha escollit aquesta barraca com a exemple representatiu de les moltes que existeixen al terme de Calders per la seva qualitat i bona conservació.

Aquesta, concretament, és del tipus de planta quadrada. Mesura 3,20 x 4,20, és una de les més grans de la zona. En els punts més importants de l'estructura els blocs s'han treballat per obtenir formes més regulars. La coberta és amb volta de pedra i terra, amb un voladís per expulsar l'aigua de la pluja. Al costat esquerra de la porta hi ha un bloc de pedra tallada amb una inscripció: "Joan 1806".

COM ARRIBAR-HI

A uns 10 metres de la Ctra. B-141. Poc abans del km.40.

Longitud: 1º 58′ 57 » Latitud: 41º 47′ 48 »
Alçada: 475 m

Accés fàcil